En konfirmation er oftest dyr og der er mange der kan bruge en økonomisk håndsrækning når regningen for konfirmationen skal betales. Hvis man har få midler fordi man fx er eneforsørger, under uddannelse eller lignende kan der heldigvis være hjælp at hente hos bl.a. Statsforvaltningen og via legater eller fonde med et tilskud til konfirmationen.
Tilskud via Statsforvaltningen
Er du enlig forsørger og står over for dit barns konfirmation, kan der være mulighed for at få økonomisk hjælp via Statsforvaltningen. Hos Statsforvaltningen er det muligt at søge om hjælp til konfirmationen, da det hører under “særlige bidrag”. Der er dog ingen garanti for at du kan få støtte, men det skader ikke at søge hvis du mener du lever op til de krav der stilles. Du kan læse meget mere på Statsforvaltningens hjemmeside under “Bidrag – > Børnebidrag -> Særlige bidrag“.
VIGTIGT: du skal søge om det særlige bidrag fra Statsforvaltningen senest 3 måneder efter konfirmationen.
Er du enlig forsørger vil Statsforvaltningen være et godt sted at starte i forhold til at søge tilskud til sit barns konfirmation (der kan også søges tilskud via Statsforvaltningen selvom ens barn ikke konfirmeres (altså en nonfirmation).
Hjælp til konfirmationstøj fra private
På facebookgruppen Tøjhjælp til Konfirmationen er der hjælpe at hente fra private der tilbyder alt fra brugt konfirmationstøj over madlavning til serveringshjælp.
Få hjælp middagen til konfirmationen/nonfirmationen
Børn & Unges Mærkesager er en forening der laver mad til udsatte familier der skal afholde konfirmationer/nonfirmationer. Du kan ansøge om 3 retter til 20 personer. Ansøgningskemaet er åbent fra medio januar til medio februar, tjek deres hjemmeside eller deres facebookside for mere information.
Legater og fonde
Tilskud via legater
Der findes konfirmationslegater som kan søges, det gælder bare om at finde dem. Den bedste ide er at Google ”konfirmationslegater” og så hvad der kommer frem. Konfirmationslegaterne kan have begrænsninger i forhold til hvem der kan søge dem – fx er der nogle legater der kun kan søges hvis man bor i den by hvor legatet har oprindelse.
Der er også kirker/sogne som uddeler konfirmationslegater. Så det kan også være en god ide at forhøre sig hos fx sognepræsten i forhold til hvilke legater der evt. findes i deres sogn.
Tilskud via fonde
Der findes mange fonde i Danmark – de er ikke konfirmationsspecifikke. Men fx kunne relevante fonde for dig være fonde der uddeler til: værdig trængende, børnefamilier, enlige forsørgere, studerende (tjek kravene) og til familier der har børn med handicap.
Det er naturligvis vigtigt kun at søge de fonde man mener man kan være berettigede til, da det ellers er spild af ens egen og fondens tid.
Hvor finder jeg fonde og legater der kan søges?
Man kan fx være heldig at finde fonde og legater på sin kommunes hjemmeside – skriv ”fonde” eller ”legater” i deres søgefelt.
Ellers er der flere hjemmesider der har listet forskellige fonde og legater, fx:
- Børnesagens Fællesråd: boernesagen.dk/konfirmationsbidrag/
- Foreningen til Støtte for Mødre og Børn: morbarn.info/legater/
- Legatbogen: www.legatbogen.dk
- Studerende Online: www.so.dk/legat (mest relevant for forsørgere under uddannelse)
Vigtigt at huske
Nar du søger legater eller fonde er det vigtigt at du læser alle oplysninger igennem og sørger for kun at søge dem du har en mulighed for at få. Der er jo ingen grund til at søge et laget som du aldrig ville kunne få fordi du ikke opfylder et af deres grundlæggende krav.
Det kræver tid og tålmodighed at søge legater/fonde, så du skal altid afveje hvor sandsynligt det er at du kan få støtte i forhold til hvor lang tid det vil tage at søge legatet/fonden.
Desuden er det vigtigt at tjekke:
- om der skal ansøges via et specifikt ansøgningsskema
- om der er en ansøgningsfrist
- om der skal vedlægges en frankeret svarkuvert
Held og lykke med ansøgningerne!