Skriv konfirmationssange selv og gør konfirmationsfesten endnu mere festlig! Vælger du selv at skrive din konfirmationssang eller en anden festsang, skal du selvfølgelig selv klare det hele. Måske er du allerede en ørn til af skrive konfirmationssange, men hvis ikke, kommer her nogle gode råd:
- Lav først en række stikord til oplysninger om festens hovedperson (konfirmanden). Vær kritisk, sorter og prøv at skelne mellem vigtigt og ikke så vigtigt. Sørg så vidt muligt for, at der er en rød tråd i sangen. Det kan fx være fra fødsel til konfirmation.
- Vælg en melodi, som de fleste kan, og som ikke er for svær at synge (det vil den professionelle sangskriver også altid gøre, hvis du ikke har specielle ønsker). Hvis der er musik til festen, kan du tillade dig at bruge en lidt sværere melodi, da de fleste festmusikere kender de fleste melodier og kan “trække gæsterne med”.
- Sørg for at der er den rigtige rytme i sangen, at der er det rigtige antal stavelser i linjerne, og at trykket ligger rigtigt. Man kan finde noderne (hvis man kan læse noder) og/eller finde den originale tekst til den valgte melodi. Så kan man for det meste se sig ud af det. Lav nogle prøvesyngninger for eller sammen med en “kritiker”, som kan kommentere dit arbejde og måske hjælpe med ændringer.
- Sørg for at rimene er så præcise som muligt (selvfølgelig er “skæve” rim tilladt, hvis man er bevidst om brugen af dem og ønsker en særlig effekt). Det kan stærkt anbefales at bruge en rimordbog. Den kan lånes på biblioteket eller købes hos boghandleren. Rimordbogen er bygget op, så rimstavelsernes lydforbindelser er opført i alfabetisk orden efter udtalen, og den er meget nem at bruge. Det viser sig ofte ved opslag i en rimordbog, at der er massevis af rimmuligheder, man ikke selv havde tænkt på.
- Endelig nogle tekniske småting: Sæt eventuelt billeder i sangen (det skal du ikke regne med, den professionelle sangskriver gør uden ekstrabetaling). Angiv oven over sangen (efter overskriften), hvilken melodi, den skal synges på. Angiv under sangen, hvem den er fra. Sørg for klar og tydelig udprintning eller kopiering. Find eventuelt en passende sangskjuler.
Eksempler på gode melodier at skrive på
Her er nogle få eksempler på traditionelle melodier, som er lette eller forholdsvis lette at skrive på, og som de fleste kender. Lange vers giver plads til meget indhold – det gør korte vers ikke, men så kan man jo bare lave lidt flere af dem.
- Flickorna i Småland (lange vers)
- Den lystige og glade kobbersmed (lange vers)
- Der bor en bager (korte vers)
- Jeg en gård mig bygge vil (temmelig korte vers)
- Katinka, Katinka (temmelig lange vers)
- Min Amanda var fra Kerteminde (halvlange vers)
Hvis du ikke lige har mod på at skrive konfirmationssangen selv, så kunne konfirmationssang.dk være en mulighed – her kan du sammensætte din egen personlige konfirmationssang på kun 20 minutter.