Dåben er grundlaget for konfirmationsforberedelsen. Formålet med konfirmationsforberedelsen er at danne grundlag for konfirmandens personlige dannelse indenfor det religiøse område.
Konfirmationsforberedelsen skal være inspirerende for konfirmanden for at få denne til at tænke over livets store spørgsmål. Den vil kunne være med til at modne det unge menneske således at der nemmere findes svar på livets spørgsmål og hjælper med til at den unge lettere kan navigere i sit liv.
Der er mange ting at overveje før konfirmationen. Både for den unge men også for forældrene. På hjemmesiden Mor til Mor er en god artikel om en mors overvejelser omkring hendes datters konfirmation og hvilke tanker familien har gjort sig før konfirmationen. Hvor meget skal forældrene bestemme og hvor meget er op til den unge selv?
Styrket kendskab til kristendommens trosgrundlag
Den unge får et styrket kendskab til kristendommens trosgrundlag. Betydningen af trosgrundlaget bliver gjort aktuelt og vedkommende i diskussioner og samtaler med de øvrige konfirmander på holdet og præsten.
Under konfirmationsforberedelsen vil de unge få mulighed for at opleve hvordan gudstjenesterne foregår i folkekirken. Desuden vil dele af folkekirkens salmer, ritualer og bibelske tekster (både i historisk og moderne perspektiv) blive gennemgået. Det er ved at være almindelig at der her inddrages elektroniske medier, hvilket er med til at gøre undervisningen endnu mere levende og interessant.
Konfirmationsforberedelsen i praksis
Konfirmationsforberedelsen skal omfatte minimum 48 (og helst 56) lektioner/timer.
Forberedelserne til konfirmationen starter i efteråret og fortsætter helt op til konfirmationsgudstjenesten i foråret.
Konfirmationsforberedelse foregår oftest på præstegården eller i et konfirmationslokale ved kirken.
Kommende konfirmander der forsømmer konfirmationsforberedelsen eller ikke følger præstens anvisninger, kan blive afvist (af præsten) fra forberedelserne og dermed også fra at blive konfirmeret.
Kilde: Kirkeministeriet (www.km.dk).